Heybeliada Ruhban Okulu’nda son durum: ‘Çalışmalar yoğunlaştı’

Heybeliada Ruhban Okulu Açılacak mı?

Hem hükümet yetkilileri hem de Patrikhane ve çevresinden gelen mesajlar, iki tarafın da Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmak istediğine işaret ediyor.

Okulun açılması uzun bir aradan sonra 2024’te tekrar gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mayıs’a Yunan basınında yer alan bir açıklamasında, “okulun açılması için çalışmalar yaptıklarını” söyledi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 28 Mayıs’ta okulu ziyaret etti. Tekin, ziyaretin ardından verdiği bir röportajda, “kişisel olarak okulun açılmasını istediğini” söyledi.

Eylül ayında Patrik Bartholomeos, Yunan basınına verdiği demeçte, “Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz” dedi.

Yetkililerle görüşen heyette yer alan cemaat temsilcisi Laki Vingas, BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici yaptığı değerlendirmede süreçle ilgili “mutlu ve umutlu olduklarını” belirtti. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un danışmanı, avukat Kezban Hatemi ise okulun açılması yönünde hiçbir hukuki engelin bulunmadığını savundu.

‘GÖRÜŞMELER OLUMLU GİDİYOR’

Okulun açılmasıyla ilgili resmi makamlarla görüşmeleri yürüten heyette yer alan Vingas, görüşmelerin olumlu bir havada gittiğini belirterek şöyle konuştu: “2010-2011 civarında da okulun tekrar açılmasıyla ilgili bir hareketlenme yaşamıştık fakat sonuçlanmamıştı. Bu sefer ise daha kararlı bir süreç içinde olduğumuzu hissediyoruz. Açıkçası hem mutluyuz hem umutluyuz.
“Çalışılmasını, altyapısının hazırlanmasını ve daha fazla istişarelerde bulunmamızı gerektiren bir yolumuz var ama cesaretlendiren ve iyi niyetle yaklaşan yöneticilerle karşılaşıyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor.”

Heybeliada Ruhban Okulu nedir?

Heybeliada Ruhban Okulu, din adamı yetiştirmek amacıyla, 1844 yılında Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olarak, Yüksek Ortodoks Teoloji adıyla açıldı. Hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde okul, bağlı metropolitlikler ve kiliselerin din adamı ihtiyacını karşıladı. Okulun durumu, 1922 ve 1923 yılları arasındaki Lozan Barış görüşmelerinde önemli bir tartışma maddesi oldu. 1971’de özel öğretim kurumlarıyla ilgili yapılan bir yasal düzenlemenin ardından okul kapatıldı.

(ALINTI)

Related Posts

Son dakika… İsrail’in alıkoyduğu Türk aktivistler serbest bırakıldı

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Madleen adlı gemide bulunan Şuayb Ordu ve Yasemin Açar’ın serbest bırakıldığını bildirdi. Aktivistlerin Türkiye’ye dönmek üzere yola çıktığı kaydedildi.

CHP’li Bağcıoğlu: ‘Bölgemizdeki savaş ve çatışmalar, her alanda olduğu gibi askeri sağlık sistemlerindeki eksiklikleri de ortaya koyuyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Rusya-Ukrayna Savaşı, askeri sağlık sisteminin kriz ve savaşlarda hayati önemde olduğunu gösterdi. Türkiye, aynı hataları tekrarlamamak için askeri sağlık sistemini tüm bileşenleriyle ivedilikle yeniden kurmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

ABD orduya ‘hazır olun’ dedi, kırmızı alarmı verdi: Ortadoğu diken üstünde!

Gerilimin had safhada olduğu Ortadoğu’da, İran ve ABD arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Tahran ile Washington arasındaki tansiyon yükselirken, İran’dan gelen “Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini hedef alırız” tehdidinin ardından, ABD yönetimi …

İmamoğlu duruşmaya gelmezse ne olacak?

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu’nun ”bilirkişi” davası bugün saat 10.30’da görülecek. İmamoğlu’nun ve avukatlarının katılmayacağı duruşmada ne olacak?

Kalfa, iş insanını öldürdü! Dehşet anları ortaya çıktı

İş insanı ve Serhat Ardahan Spor’un eski başkanı Aykut Karagöz, ofisinde çıkan silahlı kavgada öldürüldü.

Çevreyi kurtarmaya para yetişmiyor

Birçok yerde çevre katliamlarına karşı davalar sürüyor. Ancak sadece bilirkişi keşfi için 140 bin lira gerekiyor. İcra riskiyle karşı karşıya kalan dernekler çözüm arıyor.